Verwarming op stookolie en aardgas

Stookolie of aardgas?

Ook al is de voorraad fossiele brandstoffen beperkt, we zullen in de toekomst niet zonder warmteproductie op stookolie of aardgas kunnen. Maar indien we globaal minder willen verbruiken dan dringt zich een meer efficiënte en meer doordachte aanpak op. De beproefde stookolie-condensatietechniek of aardgas-condensatietechniek is veruit de meeste efficiënte methode voor de omzetting van stookolie of aardgas naar energie. Ze bereikt namelijk de meest optimale energiebenutting die u in moderne toestellen kan vinden.

Condensatietechniek doet zowel het energieverbruik als de CO²-uitstoot merkbaar dalen. Als u uw oude ketel vervangt door een condensatieketel krijgt u een aanzienlijke fiscale premie van de overheid, die kan oplopen tot 40% van de volledige investering (komt in mindering van uw belastingsaangifte). U kan werken met zowel staande ketels als wandtoestellen met schoorsteenaansluiting of via gevel-afvoer.

De voordelen van stookolie (mazout)

  • Makkelijker in te passen in sommige situaties : bv. bestaande tank of geen aardgasaansluiting,...
  • U heeft de keuze uit meer dan 1.100 Belgische verdelers, en diverse bevoorradingsformules
  • Moderne stookoliebranders zijn érg zuinig geworden!

De voordelen van aardgas

  • Beter voor de portemonne : aardgas is goedkoper in installatie, onderhoud en verbruik
  • Beter voor het milieu : aardgas is milieuvriendelijker t.o.v. stookolie
  • Meer comfort : aardgas is altijd beschikbaar en hoeft dus niet geleverd te worden
  • Meer mogelijkheden : aardgas kan gebruikt worden voor verwarming, water, koken, terrasverwarming,...

Warmtepomp

Energie wordt alsmaar duurder en duurder. En de prijzen zullen steeds blijven stijgen omwille van politieke onzekerheid, stagnerende economische groei en als belangrijkste de afname van de natuurlijke bronnen zoals steenkool, aardgas, olie,... Voldoende redenen om over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen zoals het gebruik van een warmtepomp. De werking van een warmtepomp is in principe zeer simpel : terwijl bij een koelkast de warmte van binnen naar buiten wordt gevoerd, wordt bij een warmtepomp de natuurlijke warmte via een verwarmingssysteem naar binnen geleid in de woning. Warmtepompen benutten dus de gratis energie uit de natuur (water, lucht, ...). U betaalt enkel de hoeveelheid stroom nodig voor de werking van de warmtepomp, en de andere basisstoffen zijn gratis aanwezig in uw omgeving ! U bespaart niet enkel zelf, maar helpt ook mee aan de bescherming van het milieu...

Radiatoren of vloerverwarming?

Radiatoren

Radiatoren warmen een kamer snel op omdat ze vooral convectiewarmte produceren. Dat wil zeggen dat ze de lucht opwarmen. De warme lucht stijgt, de koude lucht daalt en wordt op haar beurt opgewarmd. Daardoor is de temperatuur overal nagenoeg identiek. Alleen vlakbij de radiator is er stralingswarmte, waardoor de temperatuur hier hoger ligt.

Je kan de radiatoren opsplitsen in 3 groepen :
  • Paneel-radiatoren : Geribde elementen verkrijgbaar in horizontale of verticale uitvoering.
  • Badkamer-radiatoren : Worden meestal gebruikt voor het drogen of verwarmen van handdoeken.
  • Design-radiatoren : Zijn echte smaakmakers en kunnen eveneens in horizontale als verticale uitvoering verkregen worden in alle mogelijke maten. Ze zijn uiterst geschikt om te combineren met vloerverwarming.

Vloerverwarming

Vloerverwarming is zuinig omdat ze bij een lage temperatuur hetzelfde warmtecomfort geeft als radiatoren. De warmte wordt gelijkmatig verdeeld in de ruimte, zodat vloerverwarming een ideale oplossing vormt voor hoge ruimtes. Een ander voordeel is dat het interieur volledig vrij blijft. Vloerverwarming kan gecombineerd met de meeste vloerafwerkingen. Er circuleert ook minder stof in de ruimte wat allergielijders zeker zullen appreciëren.


terug naar overzicht